19 May 2016

Friary Retail Park, Plymouth

Project Summary

  • Region: Devon & Cornwall            
  • Value: £1m
  • Contract Term: JCT 2011
  • Contract Length: 22 weeks
  • Procurement: Design & Build
  • Completed: July 2015

This project was negotiated following Midas' successful completion of a previous phase of works on the same busy retail park. The works comprised the construction of a new retail unit adjoining a row of existing similar units, requiring traffic management to maintain customer access to the remaining car park space, and intensive monitoring at the interface to mitigate disturbances to the adjoining neighbours.

The project was undertaken on the Friary Retail Park, located on the eastern edge of Plymouth's city centre. The new structure was built adjacent the western elevation of an existing row of retail units, projecting into the park's car park, and Midas' site was established around the footprint of the structure. The retail park was live throughout the project, with the adjoining retail units occupied. Midas were required to maintain a fire escape route to the rear of the site to service the adjoining units, and negotiated multiple solutions with the occupants' fire safety officer to suit changing site dimensions. The site also featured residential neighbours in close proximity (less than 5m) to the north.

Enabling works comprised the alteration of the retail park roads and car park to allow construction of the new building whilst maintaining customer access to the remaining areas of the car park and the adjoining units.

The new structure was built with concrete footings and a steel frame, and finished with metal cladding to the roof and elevations. Glazed entrance doors and windows were constructed, along with a large roller shutter door. A full height jumbo stud partition was constructed internally to divide the space for the two incoming tenants. Mains supplies were installed, including water, electric and data. The internal finish comprised painted concrete walls, and a power floated concrete floor. A ManSafe system and rooflights were installed on the roof.

External works comprised the resurfacing and painting of the car park to suit the new layout, and the creation of kerbs and paving.

Back Print

MidasGroupUk