19 September 2019

Next – Beechwood Place
Cheltenham, Gloucestershire

Project Details

Customer: Blackrock Investments

Value: £2.3 million

Duration: 36 weeks

Completion Date: June 2018

Contract Type: JCT Design & Build 2011

Procurement Type: Negotiated

GIFA: 1,257m²

 

Achievements

  • Diverted 95% of waste from landfill
  • Average CCS score 35/50

 

Project Summary

Customer Brief

A significant part of the regeneration of Cheltenham town centre, Midas completed this design and build renovation and remodelling of a Next store in Beechwood Place shopping centre.

 

Situated in a prominent location on the high street, with significant access challenges, works on this flagship project included reconfiguration and extension of the first floor and formation of a new façade with feature double-height entrance. The store includes escalators, lifts, a steel frame and a galvanised steel access staircase, with roof flights, glazing, wall cladding, façade curtain walling and external Regency rendered features.

 

Midas secured the works following successful completion of the John Lewis store in the same centre for the same customer, who scored the project 93% in the satisfaction survey at completion.

 

Challenges:

  • Works on a busy, prominent high street location, including demolition and structural modifications to the front of the building.
  • During works, the team uncovered asbestos containing materials  in the ground.
  • The site contained live underground services.

 

Outcomes:

  • To safely complete works in this busy high street location, Midas worked closely with subcontractors to agree works that minimised noise, dust and vibration and conducted daily noise monitoring checks. Contractors agreed to take down the front elevation by hand; used concrete saws on the large concrete beams to reduce noise and vibration; and the team fitted debris netting to gates and fences, to screen the works and prevent blown dust or materials. Midas engaged with neighbouring shops, which remained open throughout the works, to form a logistic and sequencing plan that accommodated their needs. The team scheduled deliveries to avoid peak times, closely monitoring the high street and public routes around the site, and held on-going liaison with a neighbouring shop in regard to cladding work in the shared access road. Midas provided advance notice of works and regular updates to the area through meetings, newsletters and by using community information boards.
  • Before starting works, Midas requested a copy of the R&D survey and reoccupation certificate from the customer. During the project, the team uncovered asbestos containing materials in the ground. Midas completed an Asbestos Management Plan, included asbestos awareness in site inductions and employed a specialist contractor to safely remove the hazardous materials.
  • At the start of the project Midas completed a ground penetrating radar survey; reviewed drawings from the customer, utilities company and the survey results; and used non-ground penetrating hoarding along the high street. The team dug trial pits internally for the basement, escalator and lift works, under permits to excavate issued on a daily basis. To manage the complex underground services, the team used vacuum excavation, hoarded off the excavation areas and separated them from normal work areas using fencing, low level pedestrian fencing and fall arrest hand railings.

 

Added Value:

The site team and subcontractors participated in a number of charity fundraising activities initiated by Midas, and worked with local traders during the Christmas season to enable them to set up stalls along the high street.

Back Print

MidasGroupUk