23 April 2019

Crown Place Student Accommodation

  • Region:  Cardiff
  • Client:  Crown Student Living
  • Value: £19.5m
  • Contract term: Design and Build
  • Contract length: 68 weeks
  • Completed: October 2018

Project information

This design and build project involved refurbishment and extension of a former office building in Cardiff city centre, to provide 374 student bed spaces across seven storeys. Room types include one bedroom, single- and twin-studio apartments, all en-suite with a three-quarter double bed, study area, storage and shared or private kitchens.

This project contained two key sections: refurbishment of the five-storey 1970s office building, which Midas increased by two storeys; and construction of a four-storey extension. The building features a central courtyard, single entrance, a common room, gym, study rooms, cinema, games room, laundrette and bicycle storage.

Challenges:

  • A restricted city centre site with close residential and commercial neighbours.

  • The building had a shared party wall with a live public house and a flat occupied by a young family.

  • During the works, to manage safety concerns raised across the industry, the client requested a change to all of the cladding installed on the building.

Outcomes:

  • The site team timed deliveries to avoid busy periods, employing a vehicle controller and full time gate staff to manage deliveries and site access and with deliveries banked at the site perimeter. The team installed mesh panels alongside the site delivery bay, to increase drivers’ sight lines and provide visibility for pedestrians.

  • The client employed a Party Wall Surveyor; Midas liaised with them, our relevant subcontractors and the Pen & Wig’s surveyor to agree conditions for a party wall award. Restricting working hours were imposed, with no weekend work and no works before 8am. The site utilised continuous flight auger (CFA) piling to reduce vibration and mitigate the risk of movement to the party wall. CFA piling is unobtrusive to adjacent buildings and structures and ensures holes are stabilised during works. Midas avoided use of temporary works adjacent to the party wall.

  • Midas replaced the cladding with four new types, requiring changes to the thermo modelling and adaptations to windows, with no additional time available in the programme. Midas handed the building over in phases, with beneficial occupation, handing over completed sections in phases with students taking residence from 14 September 2018 on the second to fifth floors. The team handed over the first and ground floors on 21st September, the social spaces on the 28th September and the lower ground floor on the 12th October. Midas provided student access via the central stair core, segregating works from residents by locking doors and providing separate access routes, with student access via the main entrance.

     

    Added Value:

    The team donated £133 for a Christmas appeal with Cardiff and Vale University Hospital, supported a work placement and promoted careers for women in construction through site tours for students from a local school.

     

 

 

 

 

Back Print

MidasGroupUk