17 August 2016

Old Sarum Community Building

  • Region: Salisbury
  • Client: Persimmon Homes
  • Value: £950,000
  • Contract terms: JCT D&B 2011
  • Contract length: 30 weeks
  • Completed: March 2015
  • Customer satisfaction score at PC: 89%
  • Site features and challenges: Shared access / complicated design amendments required to reduce running costs / planning condition – strict acoustic requirements (54dBA attenuation)
  • Community: Mi-space made multiple contributions, recognising an opportunity to act as a precursor to the benefits to be brought by the new building upon completion. Examples included:
    • holding site visits for all classes from the neighbouring Old Sarum Primary School;
    • inviting pupils to decorate and paint murals on the site hoarding; and
    • regular liaison with the local parish council, hosting visits and using the resulting feedback to influence subsequent construction works.

The project comprised the construction of a new community building to meet the Section 106 requirements imposed by adjacent new housing being constructed by Persimmon Homes. Mi-space coordinated constant communication between all stakeholders to achieve an 89% customer satisfaction score, despite the project’s challenging nature and multiple constraints. The finished building was Highly Commended in the Salisbury Civic Society New Building Awards 2015 following completion.

Mi-space demonstrated the technical and commercial ability required to deliver this project at the tender stage, highlighting in the bid: 

  • a thorough design review and corresponding potential value engineering (VE)/cost-saving items; 
  • a detailed site appraisal and innovative logistical solutions to site-specific challenges; and 
  • a proven track record of successfully delivering similar projects.

Persimmon’s key objective was identified early on to be the provision of a project that met their strict budget. Mi-space delivered this through several measures, including early client design workshops to ensure their operational requirements were accurately identified, and subsequent exhaustive design interrogation to identify opportunities for VE and cost-control that maintained these requirements. The team worked collaboratively with the client to thoroughly interrogate the design, eventually delivering £85,000 of VE savings.

The challenges posed by the site's shared access were overcome with a detailed delivery management plan, collaboratively agreed with the neighbours, and regular liaison with the headmistress at the nearby school. Design amendments made to reduce running costs for the client included adding wind catchers to the roof to allow passive over active ventilation, and efficient coordination of interface design to mitigate associated programme impacts. To meet the scheme's strict acoustic requirements, Mi-space employed local specialist acousticians to provide effective design advice, and coordinated their collaboration with the design team.

Back Print

MidasGroupUk